Przepis na domowy chleb na zakwasie

Jak upiec własny chleb? To wcale nie takie trudne!

Prosty przepis na domowy chleb. Jeśli chcemy chleb piec wieczorem zaczyn najlepiej przygotować rano.

Składniki na zaczyn:

Składniki mieszamy w głębokiej misce, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 8-12 godzin.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • cały zaczyn
  • 200 ml wody
  • 250 ml mąki żytniej (jak najwyższy typ)
  • (100 ml mąki pszennej - można, nie trzeba)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki otrębów mielonych
  • do smaku pestki dyni lub słonecznika

Wszystkie składniki mieszamy w misce aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być gęste, ale nie za gęste. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosyp mąki, jeśli jest zbyt gęste dolej odrobinę wody. Teraz ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Nastęnie ciasto układamy w formach (do połowy wysokości foremki), przykrywamy ścierką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 - 2 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C. i wyrośnięte ciasto pieczemy przez ok 45 minut.

Zobacz też jak zrobiłam swój pierwszy chleb [klik]!

Podobał Ci się post?



PODOBNE

Obserwuj mnie na

Instagram

O mnie

Monika Wieczorek

Z zawodu architekt z zamiłowania doświadczony instruktor fitness, trener personalny i początkujący dietetyk. Maniaczka wszelkich form aktywnego spędzania wolnego czasu. Prywatnie żona i mama dwóch aktywnych córeczek.

Newsletter

Zapisz się do newsletter aby być na bieżąco z nowościami oraz wydarzeniami na fitpassion.pl.


Zapisując się do newslettera otrzymujesz:

  • regularne zestawienie nowości na moim blogu
  • darmowe porady dietetyczne
  • wyjątkowe przepisy kulinarne

Współpraca

Do tej pory współpracowałam m.in. z takimi markami jak:

banner