Olej kokosowy - jaki wybrać?

Rafinowany, nierafinowany, zapachowy, bezzapachowy, zimnotłoczony czy bio?

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany ?

Zacznijmy od tego, czym jest proces rafinacji, bo ja sama początkowo nie wiedziałam o co chodzi. Olej kokosowy rafinowany uzyskiwany jest za pomocą wysokich temperatur. Przede wszystkim w celu pozbycia się bakterii, które mogłyby się rozwinąć podczas przetwarzania i przechowywania oleju. Rafinacja pozbawia też charakterystycznego zapachu i smaku kokosa. O ile w przypadku większości olejów proces ten pozbawia nie tylko aromatu i smaku ale i większości wartościowych substancji, to w olej kokosowy zachowuje większość cennych kwasów tłuszczowych. Dlatego też jest uznawany za najzdrowszy ze wszystkich olejów rafinowanych. Jeżeli na etykiecie nie ma informacji o dodatkach chemicznych lub zastosowanym procesie uwodorniania tłuszczów – ten rodzaj oleju będzie dobrym wyborem dla osób, którym przeszkadza mocny zapach kokosa. Olej rafinowany jest też kilkukrotnie tańszy od nierafinowanego i posiada wysoką temperaturę palenia. Można stosować go do pieczenia oraz smażenia.

Olej nierafinowany, tłoczony na zimno pozyskiwany jest za pomoc specjalnych pras. Olej kokosowy pozyskany w ten sposób pięknie pachnie, zachowuje też swój charakterystyczny smak, a ponadto zawiera całą gamę składników prozdrowotnych - witamin, mikro i makroelementów, oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jest droższy, ale można go wykorzystywać również w celach kosmetycznych – wykorzystać do maseczek na włosy oraz skórę. Jest też idealnym wyborem, jeśli jesteś zakochana bądź zakochany (tak jak ja) w egzotycznych smakach.

Rafinowany – bezzapachowy – pozbawiony smaku kokosa -  mniejsza ilość kwasów tłuszczowych – tańszy

Nierafinowany – zapach kokosa – smak kokosa – duża ilość kwasów tłuszczowych - droższy

Hasła na opakowaniach olejów kokosowych:

  • "tłoczony na zimno" = nierafinowany
  • "bio" - często zwykły chwyt marketingowy, dziś "bio" jest modne, a że nie ma regulacji prawnej często dodawane jest na wyrost, zazwyczaj po to, żeby podbić cenę
  • "extra virgin" - uzyskana ze świeżego owocu, w sposób wyłącznie mechaniczny

Dobry olej kokosowy kupisz w sklepach ze zdrową żywnością lub np. tak jak ja na allegro. Najlepiej kupować z małych "zakładów". Często okazuje się, że ktoś w naszym otoczeniu ma dojście do dobrych lokalnych produktów - takie polecam najbardziej!

Dlaczego warto stosować olej kokosowy? - przeczytasz tutaj

Podobał Ci się post?



PODOBNE

Obserwuj mnie na

Instagram

O mnie

Monika Wieczorek

Z zawodu architekt z zamiłowania doświadczony instruktor fitness, trener personalny i początkujący dietetyk. Maniaczka wszelkich form aktywnego spędzania wolnego czasu. Prywatnie żona i mama dwóch aktywnych córeczek.

Newsletter

Zapisz się do newsletter aby być na bieżąco z nowościami oraz wydarzeniami na fitpassion.pl.


Zapisując się do newslettera otrzymujesz:

  • regularne zestawienie nowości na moim blogu
  • darmowe porady dietetyczne
  • wyjątkowe przepisy kulinarne

Współpraca

Do tej pory współpracowałam m.in. z takimi markami jak:

banner