Jak zrobić domowy zakwas?

Pieczenie domoweo chleba to czysta przyjemność, ale do tego potrzebny jest zakwas.

 Wiem, że są przepisy na zakwas, sama też takich szukałam. Ja jednak nie lubie trzymać się kurczowo wytycznych przepisowych, więc robiłam go trochę po swojemy i trochę na wyczucie :) Zaczynamy od zakupu do brej mąki wysokiej klasy (im wyższa klasa tym mąka bardziej wartościowa w składniki odżywcze). U mnie mąka żytnia klasy 2000.  Pierwszego dnia bierzemy ok 150ml (trochę więcej niż pół szklanki) mąki i tyle samo letniej wody. Mieszamy w miseczce albo słoiku i odkładamy w ciepłe miejsce przykrywając ścierką. Teraz działają bakterie. Mieszanka bąbelkuje, może zwiększyć objętość i zaczyna specyficznie pachnieć. Nastęnego dnia po ok 24 godzinach dodjem 2 kopiate łyżki mąki i teraz dozujemy ilość wody: jeśli mieszanka jest bardzo rzadka o dajemy np. 2 łyżki letniej wody, jeśli jest gęsta możemy dać więcej. Mieszamy i znów przyrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Tą czynność powtarzamy codziennie. Po 5 dniach możemy użyć zakwas do wypieku chleba. 

Jeśli trzymamy mieszankę w ciepłym miejscu musimy ją dokarmiać raz na 24h. Jeśli wstawimy ją do lodówki to dokarmiać ją należy min raz w tygodniu.

 

Podobał Ci się post?



PODOBNE

Obserwuj mnie na

Instagram

O mnie

Monika Wieczorek

Z zawodu architekt z zamiłowania doświadczony instruktor fitness, trener personalny i początkujący dietetyk. Maniaczka wszelkich form aktywnego spędzania wolnego czasu. Prywatnie żona i mama dwóch aktywnych córeczek.

Newsletter

Zapisz się do newsletter aby być na bieżąco z nowościami oraz wydarzeniami na fitpassion.pl.


Zapisując się do newslettera otrzymujesz:

  • regularne zestawienie nowości na moim blogu
  • darmowe porady dietetyczne
  • wyjątkowe przepisy kulinarne

Współpraca

Do tej pory współpracowałam m.in. z takimi markami jak:

banner