Fit pierniczki [PRZEPIS]

      

Pierniczki! Któż ich nie kocha… ich charakterystyczny zapach uciekający z kuchni podczas pieczenia i unoszący się w całym domu zwiastuje jednoznacznie, że idą święta. Zakotwione w naszych wigilijnych wspomnieniach z dzieciństwa, gdy piekła je dla nas mama czy babcia. Uwielbiają je też nasze dzieci, nie tylko ze względu na charakterystyczny aromat zimowych przypraw – cynamonu, goździków i imbiru, ale też zabawę jaką daje wspólne ich pieczenie i ozdabianie słodkim lukrem oraz kolorowymi słodkościami.

Piecze się je przed świętami po kilka razy, bo upieczone za wcześnie zazwyczaj nie dotrwają do Wigilii. Są też wspaniałym pomysłem na upominek, ozdobę świąteczną lub zawieszkę na choinkę.

Uwielbiam te świąteczne chwile, kiedy mamy w końcu więcej czasu na celebrowanie wspólnych mroźnych wieczorów przy kominku z cynamonowym cappuccino i aromatycznymi pierniczkami. W tym roku pierwszą partię tych bożonarodzeniowych ciasteczek upiekła z nami nasza dwuletnia córka. Co prawda musiałam potem pół nocy sprzątać kuchnię, ale co tam – najważniejsze, że Lilka miała wspaniałą zabawę. Chyba wszystkie dzieci uwielbiają pomagać w takich pracach domowych.

Żeby cieszyć się magią świąt, bez wyrzutów sumienia, wypróbuj koniecznie mojego przepisu na zdrowe fit pierniczki!

Składniki:

  • 280g mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 4 duże łyżki miodu
  • 4 duże łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g słodzidła (ksylitol lub erytrytol)
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki  ciepłej wody
  • 3 łyżki mleka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i kakao. W rondelku podgrzej na malutkim ogniu (tylko do rozpuszczenia) olej kokosowy. Dodaj do niego wodę, słodzidło i miód. Całość dokładnie wymieszaj a następnie przelej do miski z pozostałymi składnikami. Teraz wbij do niej jajko i zacznij ręcznie wyrabiać ciasto. Ugniataj ok. 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nabierze plastycznej konsystencji. Powinna być zwarta, ale bardziej twardoplastyczna niż rozpływająca się. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj trochę mąki, jeśli za suche dodaj 2-3 łyżki mleka (lub wody). Gdy ciasto jest już wyrobione owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.

Schłodzone cisto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj, aby miała grubość ok. 3 mm. Dobrze posypać sobie blat, na którym będziesz rozwałkowywać ciasto, odrobiną mąki – wtedy nie będzie do niego przywierać. Na płaskim cieście foremkami wytnij ciasteczka. Używaj różnych kształtów – u nas hitem był bałwanek. Układaj ciastka na blachę. Jeśli masz silikonową, możesz układać bezpośrednio na nią, jeśli nie, ułóż na folii aluminiowej posmarowanej delikatnie olejem kokosowym (żeby ciasto się z nią nie spiekło) lub na papierze do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Gdy będzie rozgrzany włóż blachę z pierniczkami i piecz 10 minut. Piekarniki jednak czasem lubią płatać figle, dlatego pilnuj swoich ciasteczek, bo lubią się szybko przypiekać.

Po upieczeniu wyjmij i ostudź w suchym pomieszczeniu. Na koniec udekoruj polewą lukrową i posyp wszystkim co ci przyjdzie do głowy – cukiereczkami, bakaliami, orzechami, migdałami… i ciesz się świątecznym smakiem. I nie zjedz wszystkich na raz!

Domowa przyprawa do piernika

Domową przyprawę do piernika możesz zrobić też sama! Jeżeli boisz się ofiarować komuś swoje pierniczki, a chciałabyś podarować komuś upominek z bardzo świątecznym akcentem, taka zrobiona osobiście przyprawa zapakowana w ozdobny słoiczek może być idealnym pomysłem!

Wymieszaj ze sobą:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczkę imbiru mielonego
  • Zmieloną szczyptę gałki muszkatołowej
  • Zmielonych kilka goździków
  • Łyżeczka zmielonego kardamonu

Masz swój sprawdzony przepis na pierniczki? Podziel się i wyślij go do mnie!

Podobał Ci się wpis? Udostępnij – innym też się przyda ;)  

 

 

Podobał Ci się post?



PODOBNE

Obserwuj mnie na

Instagram

O mnie

Monika Wieczorek

Z zawodu architekt z zamiłowania doświadczony instruktor fitness, trener personalny i początkujący dietetyk. Maniaczka wszelkich form aktywnego spędzania wolnego czasu. Prywatnie żona i mama dwóch aktywnych córeczek.

Newsletter

Zapisz się do newsletter aby być na bieżąco z nowościami oraz wydarzeniami na fitpassion.pl.


Zapisując się do newslettera otrzymujesz:

  • regularne zestawienie nowości na moim blogu
  • darmowe porady dietetyczne
  • wyjątkowe przepisy kulinarne

Współpraca

Do tej pory współpracowałam m.in. z takimi markami jak:

banner