Brownie bananowe

Na smutki i smuteczki, te najmniejsze i te większe nic nie działa lepiej niż czekolada! Czasem pomaga też lampka czerwonego wina, ale jeśli jesteś kierowcą to i tak zostaje ci opcja nr 1 - czekolada. Sama czekolada znika (za) szybko, a większa jej ilość może pójść w boczki, więc żeby wydłużyć przyjemność bezkarnego jedzenia przemnożono czekoladę przez 3 banany i tak powstało brownie.

Mój deser idealny! Gęste, ciężkie ciasto z rozpływającymi się kawałkami czekolady. „Niebo w gębie” – co tu dużo mówić. Uwielbiam połączenie bananów i czekolady – i to jeszcze w tak zdrowej formie. Najlepsze jest jeszcze na gorąco, z dodatkiem malin lub musu truskawkowego. Do kawki, jako przekąska czy nawet na drugie śniadanie. Można zjeść bez wyrzutów sumienia.

Bananowe brownie jest gęste i lepkie. Konsystencją trochę przypomina zakalec, ale takie smakuje mi najbardziej. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie ciasta zajmie ci dosłownie 5 minut, później wystarczy tylko upiec.

Składniki brownie bananowe:

  • 3 duże dojrzałe banany (muszą być bardzo dojrzałe, bo te zielone pozostawiają lekko kwaskowaty posmak)
  • 40 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 120 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 120 g mąki (owsianej, migdałowej lub innej – możesz zmiksować płatki owsiane lub jaglane)
  • 40 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Przygotowanie brownie:

W dużej misce dokładnie zblenduj banany na gładką masę. Dodaj do nich kakao, jajka, ksylitol lub erytrytol, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. W rondelku rozpuść olej kokosowy i gdy nieco ostygnie dodaj go do masy. Gorzką czekoladę pokrusz na drobne kawałeczki (im mniejsze tym lepiej) i wsyp do ciasta. Wszystko znów dokładnie wymieszaj mikserem na gęstą, zwartą masę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Ciasto ułóż w formie. Polecam te silikonowe, bo nic do nich nie przywiera. Jeśli jednak takiej nie masz, na formie rozłóż papier do pieczenia. Brownie nie powinno być wysokie. To ciężkie, gęste ciasto, więc żeby się dobrze upiekło najlepiej rozłożyć je na grubość ok. 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Nie piecz za długo, żeby ciasto się za bardzo nie wysuszyło. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Później udekoruj ulubionymi dodatkami. Mogą to być banany, polewa czekoladowa, mus truskawkowy lub z czarnej porzeczki albo maliny. Brownie doskonale też smakuje podane na gorąco z gałką lodów.

Ciasto przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze!

Każdy deser można wykonać na milion sposobów. Ja zawsze staram się znaleźć taki najzdrowszy i najprostszy. Dzięki temu nie muszę rezygnować ani ze słodyczy ani ze zdrowej diety. Czasem wystarczy tylko odrobina chęci, by samemu upiec ciasto czy ciastka, które będą zdrowe, lekkie i smaczne. A przede wszystkim będą zjadane z przyjemnością przez całą rodzinę.

Poznaj też inne moje przepisy na fit desery:

Fit jagielnik z truskawkami

Prosty fit sernik z serka wiejskiego

I co, skusiłam was na ciasto? :) 

Podobał Ci się post?



PODOBNE

Obserwuj mnie na

Instagram

O mnie

Monika Wieczorek

Z zawodu architekt z zamiłowania doświadczony instruktor fitness, trener personalny i początkujący dietetyk. Maniaczka wszelkich form aktywnego spędzania wolnego czasu. Prywatnie żona i mama dwóch aktywnych córeczek.

Newsletter

Zapisz się do newsletter aby być na bieżąco z nowościami oraz wydarzeniami na fitpassion.pl.


Zapisując się do newslettera otrzymujesz:

  • regularne zestawienie nowości na moim blogu
  • darmowe porady dietetyczne
  • wyjątkowe przepisy kulinarne

Współpraca

Do tej pory współpracowałam m.in. z takimi markami jak:

banner