Baton daktylowo - orzechowy, czyli pomysł na zdrowe słodycze

Szukasz pomysłu na zdrową, fit, słodką przekąskę? Wypróbuj przepisu na batony, które zrobisz łatwo i szybko sama w domu. A w dodatku bardzo smakują dzieciom :)

Potrzebujesz:

  • szklankę ryżu preparowanego albo kaszy ekspandowanej,
  • pół szklanki daktyli,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości,
  • jeśli wolisz słodszą wersję możesz dodać łyżkę - dwie miodu.

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę (muszą mocno nasiąknąć wodą). Gdy będą już miękkie, odlej resztę wody i rozgnieć widelcem lub zblenduj tak, by stały się jednolitą masą. Dodaj do niej masło orzechowe, wiórki kokosowe i ewentualnie miód. Wymieszaj wszystko. Teraz wsyp do tej masy ryż albo kaszę i dalej mieszaj, tak żeby wszystkie ziarenka zostały nią obtoczone. Teraz rozłóż ten mix w foremce do ciasta i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Po stwardnieniu masy podziel ją na batony. Możesz też od razu uformować np. kuleczki i je wstawić do zamrażarki. 

Proporcje zawsze możesz zmienić w zależności od twoich upodobań. Możesz też dodać suszone owoce albo kawałki czekolady, czy też kakao. 

U nas sprawdzają się doskonale, gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. A i Lilka zajada ze smakiem :)

Podobał Ci się post?



PODOBNE

Obserwuj mnie na

Instagram

O mnie

Monika Wieczorek

Z zawodu architekt z zamiłowania doświadczony instruktor fitness, trener personalny i początkujący dietetyk. Maniaczka wszelkich form aktywnego spędzania wolnego czasu. Prywatnie żona i mama dwóch aktywnych córeczek.

Newsletter

Zapisz się do newsletter aby być na bieżąco z nowościami oraz wydarzeniami na fitpassion.pl.


Zapisując się do newslettera otrzymujesz:

  • regularne zestawienie nowości na moim blogu
  • darmowe porady dietetyczne
  • wyjątkowe przepisy kulinarne

Współpraca

Do tej pory współpracowałam m.in. z takimi markami jak:

banner